инж. Тодор
Димитров Тодоров

  Роден съм през 1964 г. и по професия съм машинен инженер.
  Хобито ми - макетиране, води началото си от далечната 1976 г., когато за дванадесетият си рожден ден получих подарък - електрическо влакче на фирма “PIKO”.
  Тогава започнах да изработвам за първия си макет различни видове дървета, храсти, мостове, тунели, сгради и други елементи от ландшафта. Така в продължение на няколкото години работа върху макета той достигна размери 6,00 х 1.20 м.
  На двете снимки в дясно е макетът на който съм се учил на ЖП моделизъм и макетиране.

  Последният ми ЖП макет, който направих е завършен през 2000 г. Той е демонстрационен с размери 2,20 х 1,10 м. Има седем моста, различни видове скали, автоматизирано и ръчно управление на двете композиции с престой на гарата. Осветление и озвучаване на ресторанта към гарата, езерото и горичката до крепостта.
  Най-впечетляващото в макета е водопадът и езерото с плуващи в него декоративни рибки.
  Показван по изложения и панаири, макетът непрекъснато събира положителни отзиви. Именно от него любимото ми хоби се превърна в бизнес за изработка на макети и диорами.
Изработеният с много любов и търпение реалистичен макет на сграда, исторически паметник, природен парк и други, предизвикват любопитството и интереса на хората към реално съществуващия обект.